ATO’dan İş Güvenliği Kanunu Uyarısı
Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Ali Gizer, iş sağlığı ve güvenliği konusunun Türkiye’nin öncelikli gündem maddesi haline getirilerek, bu alandaki tüm eksikliklerin en kısa zamanda giderilmesi gerektiğini söyledi.
ATO’nun 28 bin dolayındaki üyesine konuyla ilgili uyarılarda bulunan Gizer, ilgili kanuna göre yükümlülüklerini yerine getirmeyen işyerlerine bin ile 80 bin TL arasında ceza uygulanabileceğini açıkladı.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun; Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) ve Avrupa Birliği (AB) müktesebatıyla uyum gereği bu alanda şimdiye kadar yapılan en kapsamlı düzenleme olduğunu belirten ATO Başkanı Gizer, böylelikle yürürlükteki mevzuatın tek çatı altında birleştirilerek iş sağlığı ve güvenliğinin tek yasal zemin haline getirildiğini hatırlattı.
Kanunun, kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 1 Temmuz 2014’te, 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 1 Temmuz 2013’te yürürlüğe gireceğini, diğer işyerleri için ise sisteme uyum sağlanması planlanması doğrultusunda 1 Ocak 2013’te yürürlüğe girdiğini hatırlatan Gizer, “Çalışanların tümünü iş sağlığı ve güvenliği yönünden ortak mevzuatla güvence altına almayı amaçlayan kanun, sektör ve faaliyet konularına bakılmaksızın tüm işlerde ve işyerlerinde, işçi, işveren, işveren vekili, çırak ve stajyerleri kapsayacak şekilde hazırlandı. Bu yönüyle hizmet sektöründe olduğu gibi ticaret ve sanayide de çağın gereği olarak işgücü ve insan kaynakları en önemli bileşen haline gelmiştir. Yasa bu yönüyle uluslararası rekabet ve uluslararası mevzuata uyum yönünden son derece önemlidir.” dedi.
ATO Başkanı Gizer sözlerini şöyle sürdürdü: “Yasa sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı sağlarken, üyelerimiz yönünden birçok yükümlülüğü de beraberinde getirmektedir. Yasa kapsamında işyerlerinin öncelikle risk analizlerini yapmaları, risk analiz raporu, eylem planları, çalışanların eğitimleri, ölçüm ve muayene işlemleri, iş sağlığı ve iş güvenliği uzmanlarını atamaları gibi yükümlülükleri yerine getirmeleri gerekmektedir. Kanun kapsamında iş sağlığı ve güvenliğini tehdit eder durumlar işin durdurulması müeyyidesiyle sonuçlanabileceği gibi yükümlülüğünü yerine getirmeyen işyerlerine her bir işlem için bin TL’den 80 bin TL’ye kadar ceza uygulanabilecek. Bu bakımdan sektör ayrımı olmaksızın işgücümüze ve insan kaynaklarımıza sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı sağlayarak uluslararası rekabet ve mevzuata uyumu sağlamalı. Kanunla tanımlı müeyyidelerle karşılaşmamak bakımından iş sağlığı ve güvenliği konusunu öncelikli gündemimiz haline getirerek bu alandaki tüm eksikliklerimizi kısa zamanda gidermeliyiz.”
Kaynak: haberler.com